Havuz Enfeksiyonlarından Nasıl Korunurum?

Tarih: 20.09.2022 23:38
Havuz Enfeksiyonlarından Nasıl Korunurum?
Havuz Enfeksiyonları

Yaz mevsiminin kavurucu sıcağını yenmek ve  serinlemek, su sporları ve yüzme dersleri için severek gittiğimiz yüzme havuzları.. Ancak yüzlerce kişinin kullandığı havuzlara giderken halka açık bir havuzdan kapabileceğiniz hastalıkları hiç merak ettiniz mi?
Havuz enfeksiyonlarına halka açık havuz suyunda bulunan bakteri ve kimyasallar neden olur. Aslında bu mikroplar, yutma, suya temas ve hatta soluma yoluyla bile yayılabilir.

Halka açık havuzlarda hastalıklara yakalanmaktan kaçınmanın en iyi yollarından biri, kendinizi bu konuda eğitmektir.


En çok kim risk altında?

Çocuklar, hamile kadınlar ve sağlık sorunları olan veya vücutlarının mikrop ve hastalıklarla savaşma yeteneğini azaltan ilaçlar alan kişiler (örneğin kanser, organ nakli veya HIV nedeniyle bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler gibi) yüzme için en fazla risk altındadır.


Önemli:Klor enfeksiyona neden olur mu?
Klorun enfeksiyonlara neden olup olmadığı merak edilen bir konudur. Havuz suyunu dezenfekte etmek için olmazsa olmaz kimyasal klordur. CryptosporidiumGiardiaShigellaNorovirüs gibi mikroplar havuz sularını kirletebilir, gözle görülemeyen bu canlılar türüne bağlı olarak düşük klorlu sularda bile birkaç dakikadan birkaç güne kadar yaşayabilirler. Özellikle Cryptosporidium türü parazit, düşük klorlanmış havuz sularında 7 güne kadar yaşayabilir ve bağışıklığı düşmüş kişilerde ağır belirtilere neden olabilir. Temel olarak ishal ve karın ağrısına sebep olan bu mikroplar havuz sularına hasta kişilerden bulaşır. Bu suların çok az miktarda bile olsa yanlışlıkla yutulması hastalığa neden olur.Bu sebeple klor seviyesi uygun olmayan havuzlara girmemek ve yüzerken su yutmamaya dikkat etmek gerekir.Klorun olması gerekenden fazla dozda kullanımı ise solunum yollarında tahrişe ve deri döküntülerine neden olabilir. Sonuç olarak Klor bir dezenfektandır ve enfeksiyona neden olmaz. Klorun gereğinden az ya da fazla kullanımı enfeksiyonlara neden olur.


Havuzdan Kaynaklı Enfeksiyonlar Nelerdir?

1.Mide ve Bağırsak Enfeksiyonları

Havuzlardan kaynaklanan mide ve bağırsak enfeksiyonlarının belirtileri arasında mide bulantısı, kusma, ishal ve karın ağrısı yer alır. Sindirim sistemini etkileyen, mide ve bağırsaklarda parazitlere neden olan rotavirüs, hepatit a, tifo, dizanteri gibi çeşitli virüs ve bakteriler  temiz olmayan sularda ve yetersiz klorlamanın olduğu havuzlarda uzun süre canlı olarak varlığını sürdürmektedir. Bu hastalıklar kirli havuz suyunun yutulması sonucu vücuda girer. Enfeksiyon uygun tedavi ile giderilebilse de bazı durumlarda kalıcı ve ciddi hasarlara neden olabilir.
İnsanların yüzme havuzundan alabilecekleri en yaygın enfeksiyon ishaldir. Suyu kasıtlı olarak yutmasanız bile ortalama bir yetişkin, yüzmenin sadece 45 dakikasında
1 çorba kaşığı ve çocuklar bunun iki katından fazlasını yutmaktadır. Ayrıca ishal olan kişilerin havuza gimesi hem kendi hastalığının artmasına hemde havuza giren diğer kişilerin sağlığının riske atılmasına sebep olur. Ortalama olarak, insanların herhangi bir zamanda vücutlarında yaklaşık 0.14 gram kaka vardır. İshalli bir kişi havuza girdiğinde ve enfekte kaka havuza girer, enfekte kakayı yutan herkes enfekte olabilir.

Mide ve Bağırsak Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Havuz kullanılmadan önce duş alınmalıdır. Daha önce hiç gitmediğiniz bir havuza girecekseniz, havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzerken su yutmamaya özen gösterilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alınarak temizlenmelidir. Havuzu kullandıktan sonra belirtilen şikayetlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ilgili doktora başvurmaları önerilir. Mide ve bağırsak enfeksiyonundan maksimum 1 hafta kurtulmak mümkündür. 

2-Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları

Havuzlardan kaynaklanan üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülen belirtiler soğuk algınlığı, grip, farenjit, bronşit, zatürre, larenjit ve benzeri rahatsızlıklardır. Enfeksiyon, solunum yollarını etkileyen temizlenmemiş havuzlardan veya hasta kişilerin kullandığı havuzlardan vücuda girer. Kirli havuz suyunun yutulması, havuzların bekleme süresi dolmadan yeni eklenen kimyasallarla kullanılması gibi yollarla üst solunum yolu hastalıklarına yakalanılabilir. Bu tür hastalıklar bazen ilaç tedavileri ile çözülebilirken bazen de kronikleşebilmektedir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Havuz kullanılmadan önce duş alınmalıdır. Daha önce hiç gitmediğiniz bir havuza girecekseniz, havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzerken su yutmamaya özen gösterilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alınarak temizlenmelidir. Hasta kişiler veya hastalık belirtileri olan kişiler havuzlara girmemelidir. Kapalı havuzlarda ortam sıcaklığı olması gerekenden düşükse üşütebilir ve üst solunum yollarına zarar verebilirsiniz. Bu nedenle ilgililerin ortam sıcaklığı konusunda uyarılması gerekir. Havuzu kullandıktan sonra belirtilen şikayetlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ilgili doktora başvurmaları önerilir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında iyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. 

3-İdrar Yolu Enfeksiyonları

Havuzlardan kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonlarında görülen belirtiler karın ağrısı, idrar yaparken yanma, ateş ve sık idrara çıkmadır. Böbrekleri ve mesaneyi doğrudan etkileyen idrar yolu enfeksiyonları en riskli havuz hastalıkları arasındadır. İdrar yolu enfeksiyonları özellikle halka açık havuzlarda ortaya çıkar. 

İdrar Yolu Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Havuz kullanılmadan önce duş alınmalıdır. Daha önce hiç gitmediğiniz bir havuza girecekseniz, havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Yüzerken su yutmamaya özen gösterilmelidir. Havuzdan çıktıktan sonra duş alınarak temizlenmelidir. Küçük çocukların ve yetişkinlerin kullandığı ortak havuzlar tercih edildiğinde havuzdaki çocukların mutlaka havuz bezi kullanmaları gerekmektedir. Havuzu kullandıktan sonra belirtilen şikayetlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ilgili doktora başvurmaları önerilir. İdrar yolu enfeksiyonu diyabet ve böbrek taşı gibi hastalıklara yol açabilir

4-Dış Kulak Enfeksiyonları ve Sinüzit

Havuzlardan kaynaklanan dış kulak yolu enfeksiyonlarında görülen belirtiler arasında kulak ağrısı, baş ağrısı, kulakta şiddetli kaşıntı yer alır. Havuzdaki bakterilerin kulağa sızarak meydana gelmesiyle oluşan dış kulak enfeksiyonları, işitme kaybına/sağırlığa yol açabilecek ciddi bir rahatsızlıktır. Sinüzit ise burun yollarının tıkanması sonucu baş ağrısına ve düzgün nefes alamamaya neden olan bir hastalıktır. 

Dış Kulak Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Havuz kullanılmadan önce duş alınmalıdır. Daha önce hiç gitmediğiniz bir havuza girecekseniz, havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra duş alınarak temizlenmelidir. Özellikle kirli suyun kulakta kalması çok sakıncalı olduğu için kulak içi dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Havuzu kullanırken kulak tıkacı takılmalıdır. Sinüzitten korunmak için önerilen yöntem havuzdan çıktıktan sonra bol su ile burun yollarını temizlemek ve alerjisi olan kişilerin burun spreyi kullanımını ihmal etmemektir. Havuzu kullandıktan sonra belirtilen şikayetlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ilgili doktora başvurmaları önerilir.

5-Göz Enfeksiyonları

Havuzlardan kaynaklanan göz enfeksiyonlarında görülen belirtiler arasında gözde yanma, kızarıklık, kaşıntı, görme azalması yer alır. Kirli havuz suyu, gereğinden fazla eklenen havuz kimyasalları, dezenfekte edilmeyen havuzlar göz enfeksiyonlarına neden olur. 

Göz Enfeksiyonlarından Nasıl Korunulur?

Havuz kullanılmadan önce duş alınmalıdır. Daha önce hiç gitmediğiniz bir havuza girecekseniz, havuzun temizlik ritüelleri araştırılmalıdır. Havuzdan çıktıktan sonra duş alınarak temizlenmelidir. Kişisel havuzlar, halka açık havuzlar veya iş havuzları kullanılırken göz enfeksiyonlarını önlemek için havuz gözlüğü takılmalıdır. Bu sayede su gözle direkt temas etmeyeceğinden havuzdaki hem bakteri hem de mikroplar korunmuş olur ve havuz suyundaki kimyasalların etkisi azaltılır. Havuzu kullandıktan sonra belirtilen şikayetlerden bir veya birkaçına sahip olan kişilerin ilgili doktora başvurmaları önerilir.

Deri enfeksiyonları ve mantar:
Havuzlardan kaynaklanan enfeksiyonlarında görülen belirtiler arasında ciltte yanma, kızarıklık ve kaşınma yer alır.  Vücuttan salgılanan ter, havuzda mantar üremesini artırmakta, aşırı klorlu su özellikle hassas ciltlerde deriyi tahriş edebilmektedir. Ayrıca ortak kullanılan havlular da çeşitli deri hastalıklarına neden olabilir.

Deri Enfeksiyonları ve Mantardan Nasıl Korunulur?

Havuz kullanımından önce ve sonra duş alınmalıdır. Havuz kullanımı sonrası mayo ve havlu her yıkanmalı ve kurutulmalıdır. Havuz kullanımı sonrası duş almak ve  kurulanmak mantar ve nemden oluşabilecek bakterileri önlemekte etkili bir çözümdür.

 

Havuz Enfeksiyonlarından Nasıl Korunurum?

  • Bulanık, yosunlu, paslı ve kirli sulara girmeyin.
  • Havuza giriş sırasında duş zorunluluğu olmayan, kıyafet ve bone gibi denetimlerin olmadığı havuzları kullanmayın.
  • Havuza girmeden önce ve çıktıktan sonra mutlaka duş alın.
  • Havuz kullanımı sonrası mayonuzu ve havlunuzu her havuz kullanımı sonrasında yıkayın ve kurutun. Havuz kullanımı sonrası duş almak ve  kurulanmak mantar ve nemden oluşabilecek bakterileri önlemekte etkili bir çözümdür.
  • Hastayken, özellikle ishal ve ateşli hastalık gibi rahatsızlıklarınız olduğunda ve aktif enfeksiyon ve bulaşıcı hastalığınız varsa havuza girerek diğer havuz kullanıcılarını riske atmayın.
  • Havuzu kullanırken idrar ve tükürük gibi vücut sıvılarınızın havuz suyuna karışması ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
  • Havuza girmeden önce ayaklarınızı dezenfekte ederek ayaklarda olabilecek mantar enfeksiyonunun yayılmasını ve bulaşmasını engelleyin.
  • Eğer vücudunuzda açık yara varsa havuzu kullanmayın.Bone, kulak ve burun tıkacı, havuz gözlüğü gibi ürünleri kullanarak vücudunuzu enfeksiyonlara karşı koruyun.Havuzda çok uzun süre kalmak, enfeksiyon riskinizi artırır. İdeali maksimum 30-40 dakika aralığıdır. Bu süre sonunda duş almak enfeksiyon riskinizi azaltır.Enfeksiyonların büyük bölümü klorun gereğinden z ya da fazla kullanılmasındandır. Klorlamanın ve havuz hijyen kurallarının doğru yapıldığından emin olduğunuz havuzları tercih edin.Su sirkülasyonunun olmaması mikroplar için elverişli bir ortam sağlar. Suyun sürekli devir daim yaparak yenilendiğine emin olun.
  • Elinizden geldiğince ağzınız kapalı yüzmeye çalışın ve suyu yutmamaya özen gösterin.
  • Temizlik açısından çocuk ve yetişkin havuzlarının ayrı olması idealdir.Çocuk ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri tercih edin. : Yetişkinlerin girdiği havuzlar çocuklar için tehlikeli olabildiğinden 2 yaşın altındaki çocukları havuza sokmamalısınız.
  • Havuz içinde gözleri açmak göz enfeksiyonunu tetikleyebileceğinden, eğer gözlük kullanmıyorsanız su altında gözlerinizi açmayın.
  • Havuzun büyüdükçe birim başına düşen bakteri miktarının azalacağından büyük havuzları tercih edin.
  • Havuz etrafında ayakkabı ile dolaşmak dışardan gelen kir ve mikroplar ayakkabılardan suya geçerek bakteri oranının artmasına davetiye çıkaracaktır. Havuz kenarında ayakkabı ile yürümeyin.
  • Sudan Gelen Rahatsız Edici Koku Varsa Çıkılmalı: Suyun kokusunun farklılaşması su içerisindeki organizmaların varlığına işaret eder, koku değiştiğini hissediyor ve rahatsız oluyorsanız havuzdan çıkın.
Havuz Keyfiniz Sağlıklı Olsun!


Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler
İlgili Ürünler
Yükleniyor...