Havuz Kimyasalları Nelerdir?
Yaz aylarında bizi serinleten soğuk havalarda ısıtan, özel ya da umumi, açık ya da kapalı, büyük küçük hepimizin eğlenme, spor ya da eğitim amaçlı kullandığı havuzların temizliği, berrak görünümü ve hijyeni sağlığımız için çok önemlidir.
Havuz suyu gerek havuza giren insanlar, gerekse çevrenin etkisiyle çok çabuk kirlenir. Dolayısıyla bakteri oluşumu çok hızlı ilerler.
Havuzdaki kirliliğinin giderilmesi ve hijyenin süreklilik arzetmesi havuz ph ve klor seviyesinin düzenli kontrolü ve takibi, havuz kimyasallarınında doğru zamanda ve miktarda kullanılması ile sağlanır. Havuz tipi, havuzun açık ya da kapalı olmasını, iklimi, sıcaklığı ve havuzun ph değerini dikkate almayarak kullanılan havuz kimyasalları gereken havuz hijyenini sağlamayacaktır.
Havuz Kimyasalları Nelerdir?
Genel olarak havuz kimyasalları havuz dezenfektanları, pH düzenleyiciler, yosun önleyiciler, çöktürücüler, parlatıcı ve suyun sertliğini gidericiler olarak kategorilere ayrılır.
Klor
Havuz suyunuzdaki mantar, bakteri gibi hastalıkların oluşmaması için dezenfekte yapmanın en çok kullanılanı klordur. Toz, sıvı veya granül olarak satılır.
Toz Klor
Havuz suyu temizliği için gerekli kimyasallardan biridir.
Sağlık Bakanlığı standartlarına göre, açık havuzlarda 1.0 - 3.0 ppm (miligram/litre), kapalı havuzlarda 1.0 - 1.5 ppm (miligram/litre) oranında klor kullanmalıdır.
Klorun istenilen dezenfeksiyonu sağlaması için havuz suyunun belirli pH ve alkalinite değerlerinde olması gerekir. Havuz suyunun ideal alkalinite değerinin 80-120ppm arasındadır. Bu değerlerin dışında olduğunda suyun ph değerleri de ideal oranın altında/üstünde demektir. Klorla dezenfeksiyonda havuz suyunun ideal pH değerinin ise 6,5-7,4 arasında olmasına dikkat etmek gerekir.
Sudaki klor seviyesinin gerekenin altında ya da üstünde olması önemlidir. Düşük pH derecesinde klor yüksek dezenfeksiyon gücüne sahipken, pH derecesi 7,5'in üzerine çıktığında dezenfeksiyon gücü % 50'nin altına düşer. Gerekli miktardan az olması bakteri oluşumuna neden olurken fazla olması yüzücülere zarar verebilir.
Toz klorun raf ömrü çok uzundur, ambalaj içinde uzun süre bekleyebilir ve bu sırada içindeki klor kaybolmaz, depolamada çok az yer tutar çünkü % 65 konsantrasyonda klor içerir.
Toz klor manuel olarak elle uygulanır.Kullanımı olukça basittir.
Toz klor çeşitlerini %90 toz klor ve %56 toz klor linklerinden inceleyebilirsiniz.
Sıvı Klor
Sodyum hipoklorit adıyla anılan sıvı klor, insan sağlığı için en zararsız olan klorlar arasında yer almaktadır. Oksidasyon yöntemi ile su içindeki bakterileri ve metal iyonlarını ıslak yanma ile yok eder. Metal iyonlarının yok edilmesi havuz renginin bulanık olmasının önüne geçmektedir. Diğer kimyasallar gibi sıvı klorun kullanım miktarı da havuzun değerlerine göre değişmektedir.
Genel olarak 100 m³ açık havuz suyu için: 0,8 – 2,40 KG, 1 – 3 MG/LT olacak biçimde uygulanabilir.
Aktif klor oranının %10-15 aralığında olması nedeniyle daha sağlıklı olması, kolay kullanımı, havuz kontrol sistemleri ile uyumlu olarak kullanılması nedenleriyle avantajlıdır.
Sıvı klor çeşitlerini Sıvı Klor linkinden inceleyebilirsiniz.
Tablet Klor
Sağlık Bakanlığı standartlarına göre, açık havuzlarda 1.0 - 3.0 ppm (miligram/litre), kapalı havuzlarda 1.0 - 1.5 ppm (miligram/litre) oranında klor kullanmalıdır.
Toz klor ve sıvı klora nazaran çok daha yavaş çözünmesi nedeniyle, çok daha uzun süre dezenfeksiyonu sağlayarak havuzun uzun süreli olarak dış etmenlere karşı korunmasında yardımcı olmaktadır. Öte yandan tablet klor çok daha kolay bir kullanıma sahiptir. Tablet klor kullanım oranları genel olarak açık ve kapalı havuzlar için belirlenen oranlarda havuz klor miktarının ulaşmasını sağlamak için kullanılır. 1,00 – 1,50 ve 1,00 – 3,00 ppm arasında kapalı ve açık havuzlarda klor miktarının dengelenmesi gerekir.
Tablet klor çeşitlerini %90 Tablet Klor ve Multi Tablet Klor linklerinden inceleyebilirsiniz.
Yosun Önleyici
Yapraklar, tozlar, böcekler, havuz kullanıcılarının sürdükleri güneş losyonları veya nemlendiriciler ve saç bakım ürünleri gibi ürünler dahi yosunların oluşmasına katkıda bulunan unsurlar arasındadır. Bu ürünlerin suda fosfat oluşmasına neden olur. Sudaki fosfatın artmasıyla bu mikroskobik canlıların yaşaması ve çoğalması için uygun ortam sağlanır.
Yosun önleyici, havuz suyundaki çeşitli mantar ve bakterilere doğrudan toksik etkisi vererek yok etmek amacıyla kullanılmaktadır. Haftalık periyotlar ile 100 m3 havuz suyuna 1 lt olarak kullanılması tavsiye edilmektedir.
Yosun önleyici kullanmadan önce havuzda bulunan büyük partiküllerin kepçe ile alınması gerekir. Sonrasında yosun önleyici uygulanmalı, uygulamadan sonra ise havuzu temizlemesi için bir süre beklenmelidir. Başlangıçta havuzun rengi farklılaşsa da kimyasal etki ettikçe havuz suyunun berraklaştığı görülür. Havuzun dibinin görünmeyeceği şekilde yosunlaşma olduysa, havuzu klor ile şoklamak gerekir. Böyle bir durumda vakum yapılması boruları veya skimmer filtresini tıkayarak, büyük maddi zararlara neden olur. Havuz ilk klor şoklamasından sonra halen berrak değilse, tamamen temizlenene kadar klorla şoklamayı denemeniz uygun olacaktır.
Yosun Önleyici çeşitlerini Yosun Önleyici linkinden inceleyebilirsiniz.
Ph Düşürücüler
Düzenli olarak kullanılması gereken havuz kimyasallarından biri de PH düşürücülerdir. Havuzun ideal PH aralığı 7,2-7,8 arasındadır. Havuz kullanıldıkça bu değerin yükseldiği görülür. Eğer havuzdaki PH seviyesi 7,8’in üzerine çıktıysa havuza PH düşürücü takviyesi yapılması gerekir. Sıvı ve toz formunda bulunmaktadır.
Toz Ph Düşürücü
Havuz suyunun pH değerini istenilen seviyeye düşürmek için kullanılan toz kimyasaldır.
Önerilen dozajda kullanıldığında, metal alaşımlar üzerinde korozyon riski oluşturmaz. Ancak metal kısımlarda direk olarak temaz ettirilmemelidir.
Toz halde olduğundan konsantredir ve ekonomiktir.
Suda kolay çözünür.
Toz Ph Düşürücü çeşitlerini Toz Ph Düşürücü linkinden inceleyebilirsiniz.
Sıvı pH Düşürücü
Asit formatında seyreltilmiş sıvı bir bileşik olan sıvı pH düşürücü, genel olarak pH değeri yüksek olan suların klor değerinin aktif çalışabilmesi için ve pH değerlerini düşürmek için kullanılmaktadır. Genel olarak havuz suyu pH değeri 7.0 – 7.3 değerleri arasında olmalıdır.
Sıvı Ph Düşürücü çeşitlerini Sıvı Ph Düşürücü linkinden inceleyebilirsiniz.
Havuz Suyu Parlatıcı
Güçlü bir bileşik olan havuz parlatıcı kimyasalı havuz suyu üzerinde çökmeyen mikro parçacıklardan kurtulmak için kullanılır. Havuz suyu parlatıcı uygulandıktan sonra mikro parçacıklar topaklanarak ebat olarak büyürlerve daha hafif hale gelerek suyun yüzüne çıkarlar. Büyümeleri dolayısıyla havuz filtrelerinden kolayca süzülerek suyun daha berrak hale gelmesini sağlarlar.
Havuz koşullarına göre 100 m³ havuz suyu için 1 haftada 1-1,5 lt uygulanması idealdir.
Havuz Suyu Parlatıcı çeşitlerini Havuz Suyu Parlatıcı linkinden inceleyebilirsiniz.
Ayak Dezenfektanı
Havuz girişlerinde kullanılan ayak dezenfektanı, havuzu kullanacak kişilerin girmeden önce ayaklarını daha steril hale getirmek maksadıyla kullandıkları bir üründür. Ayak dezenfektanı kullanımı sayesinde dışarıdan havuz suyuna karışabilecek mantar, mikroorganizma ve zararlı bakterilerin öldürülmesi sağlanır. Böylece havuz suyunun dışarıdan kirletilmesi engellenerek daha uzun süre sağlıklı kalması sağlanır ve olası hastalıklara karşı önlem alınmış olur.
Filtre ve Yüzey Temizleyici Havuz Kimyasalı
Havuzda ve filtrelerde oluşan ve sertleşen kirlerin temizlenmesinde kullanılan asidik bir bileşiktir. Havuzun kirlilik durumuna göre su ile seyreltilerek kullanılmaktadır. Uygulamadan sonra kirlerin çıkma durumuna göre takip edilip bol su ile yüzey temizlenmelidir.
Filtre ve yüzey temizleyici çeşitlerini Filtre Temizleyici ve Kireç Temizleyici linklerinden inceleyebilirsiniz.
Havuz Kış Bakım Kimyasalı
Mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklarda havuz tesisatı içinde ve havuz suyunda yosunlaşma, genel kireçlenmeler ve donma sonucu oluşan çatlakları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Konsantre formdadır. 100 m³ suya 6 litre direkt dökülüp 3 – 4 saat sirkülasyon yapılarak tam karışım sağlanmalıdır. Bu işlem 1 – 1,5 ayda bir defa tekrarlanmalı ve klor takviyesi sayesinde de etkisinin güçlendirilmesinde fayda vardır.
Kış Bakım ürün çeşitlerini Kış Bakım Ürünleri linkinden inceleyebilirsiniz.
Tüm havuz kimyasalları için Havuz Kimyasalları linkini tıklayabilirsiniz.
Havuz keyfiniz sağlıklı olsun!
Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler