Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
Listeleme

Yosun Önleyiciler

Yükleniyor...

Havuzlarda Yosun Oluşumu ve Önlenmesi

Havuzlarda Yosun Oluşumu ve Önlenmesi
 

Yosun, yüzme havuzunuzda bulabileceğiniz canlı bir bitki organizmasıdır. Havuz yosunları çeşitli renklerde olabilir ve havuz suyunun yeşil, deniz mavisi, sarı, kahverengi, kırmızı ve hatta siyah görünmesine neden olabilir.

Ayrıca havuz suyunuzda puslu bir görünüm fark edebilirsiniz, bu da havuzunuzda yosunlaşma sorununuz olduğunu gösteren başka bir işarettir. Yosun havuzda serbest şekilde dolaşabilir. Havuz duvarlarının çatlaklarına yapışır. Hızla yayılmasına rağmen, uygun yüzme havuzu bakımı ile oldukça kolay bir şekilde temizlenebilir veya önlenebilir.

Hastalığa neden olmamasına karşın, sağlığı tehdit eden bakterilerin ve mikropların üremesi için ideal bir ortamı yaratırlar. Aynı zamanda klor yosuna karşı mücadele ederek kendini zayıflatıp olması gerekenden erken tüketir. Bunun sonucu pH yükselir ve yüksek pH’larda kalan klorun etkisi azalır.

Eğer havuz yosunlu ise, yosun temizlenene kadar kullanılmamalıdır. Suyu çirkin hale getirmesinin yanısıra, yosunların varlığı havuz suyunuzun dengesinin bozuk olduğunu gösterir. Bu da suda zararlı olabilecek diğer bakteri türleriyle savaşmak için yeterli klor bulunmayabileceği anlamına gelebilir. Bu nedenle genel bir kural olarak yosun gördüğünüz herhangi bir havuzda yüzmemenizi tavsiye ederiz.



Havuz yosunlarına zayıf filtreleme, düşük klor seviyeleri veya zayıf su sirkülasyonu neden olabilir. Yeşil, koyu yeşil, sarımsı yeşil ve mavi-yeşil algler en yaygın olanlarıdır. Yosun, doğanın temel bileşenlerinden bir tanesidir ve özellikle tatlı suyun bulunduğu alanlarda kolaylıkla üreyebilir.

Çeşitli yosun tipleri vardır. (Yeşil, Sarı, Siyah) En yaygın olanı ise su üzerinde serbest bir şekilde yüzen yeşil yosun olmaktadır. Kontrolü en kolay sağlanan bir türdür. Yosunların sarı ve siyah renkte olan türleri genelde havuz duvarlarına yapışır vaziyettedir. Temizlenmesi güçtür.
 
Havuza daldığınızda, görmek isteyeceğiniz en son şey, havuzun belirli yerlerinde yosun varlığını gösteren biraz yeşilliktir.


Havuzda Yosun Miktarının Fazlalığı Nelere Sebep Olur?

Havuz suyunda bulanık bir hal ve kirli bir görünüm oluşturur.

Yüzücülerin vücudunda kaşıntının oluşmasına ortam sağlar.

Yüzey üzerinde kayganlık durumu, dolayısıyla bu alanları kullananlar için tehlike oluşturur.

Klor ihtiyacını artırır.

Dezenfektanların etkinliklerini azaltır.

Su yüzeyinde kötü bir tat  ve koku oluşumuna sebep olur.


Önemli;Yosun varlığı, havuzdaki filtreleri tıkayarak filtrelerde bir sorun olduğunu veya suyun uzun süredir değiştirilmediğini veya temizlenmediğini de gösterir. Havuzunuzda yosun varsa ve filtreleri açarsanız, filtrenin tıkanma olasılığı oldukça yüksektir. Sonuç olarak, hasar kalıcı olacaktır ve filtreyi tamamen değiştirmeniz gerekebilir. Dolayısıyla size önemli miktarda maliyete neden olabilir. Aynı zamanda filtreyi açamayacağınız için, havuzu temizlemek için önemli miktarda para ve çaba gerekecektir. Bu nedenle düzenli olarak yosun önleyici kullanmak hem zaman hem de ekonomik açıdan size fayda sağlayacaktır.

Havuzda Yosun Önleyici kullanım Miktarı Nedir ?
 
Kullandığınız yosun önleyicinin ürün konsantrasyona göre kullanım miktarları değişiklik göstermektedir. Yosun önleyicinin rutin olarak haftada bir defa kullanılması yeterli olacaktır. Markaya bağlı olarak açık havuzlar için kullanım miktarı 100 m3 havuz için haftada 1,5 lt yeterli olmaktadır. Kapalı yüzme havuzlarında ise haftada 1 defa 1 lt yeterli olmaktadır.

Önemli;  Uygulama akşamları yapılmalı, havuzun bakımında kullanılan havuz kimyasalları aynı anda ardı ardına havuza atılmamalıdır hiçbir havuz kimyasalları diğer bir kimyasal ile karıştırılmamalıdır.

Yüzme Havuzunda Yosun Oluşumunun Nedenleri

Bir havuzda yosunlaşmaya pek çok şey neden olabilir. Çoğu toprak ve bitki döküntüsü yosun içerir. Bu yosun sporları bahçenizden havuzunuza gidebilir. Yosunlaşmaya ayrıca rüzgar, yağmur veya kirli havuz aletleri neden olabilir. Yosun sporlarının havuzunuza kadar esmesi ve ayrıca uygun şekilde temizlenmemiş mayolarla havuza bulaşması güçlü bir ihtimaldir. Örneğin, bir yüzücü denize girerken aynı mayoyu kullanmışsa, yosun sporlarının havuza girme olasılığı vardır. En basit ifadeyle, alglerin her zaman havuzda bulunduğunu ve yalnızca belirli bir dizi koşul karşılandığında görünür olacağını varsayabiliriz.

1 – Zayıf Su Sirkülasyonu

Yüzme havuzlarında yosun oluşumunun ana nedenlerinden biri zayıf su sirkülasyonudur. Su, havuzdan filtreye doğru hareket ederek ve sonra tekrar dışarı çıkarak havuz boyunca tutarlı bir şekilde dolaşmaya devam eder.

Ancak, filtre düzgün çalışmıyorsa veya daha büyük bir havuz için daha küçük bir filtre kullanılıyorsa, havuzun belirli bölümlerinde ölü noktaların oluşması ihtimali vardır. Bu ölü noktalar veya düşük akışlı alanlar yosun büyümesini teşvik edebilir.

Havuzun tüm alanlarında suyun tutarlı bir şekilde akıp akmadığını veya akışın önemli ölçüde azaldığı noktalar olup olmadığını veya bir ölü nokta olup olmadığını belirlemek için düzenli testlerin yapılması gerekir.

2 – Sudaki Zayıf pH Dengesi


pH değeri dışında burada kontrol etmeniz gereken üç şey vardır: alkalinite, siyanür ve kalsiyum seviyeleridir.
Sudaki yüksek pH değeri, daha düşük klor seviyeleri ile birleştiğinde genellikle yosun büyümesine neden olabilen daha yüksek alkaliniteye işaret eder. Kalsiyum gibi bazı mineraller yüzme havuzunda alglerin büyümesiyle mücadele etmek için aktif olarak çalıştığından, bu seviyelerin doğruluğundan emin olunmalıdır.

 

3 – Havuzda Düşük Klor Seviyesi


Yüzme havuzundaki inanılmaz derecede düşük veya tutarsız klor seviyeleri, muhtemelen havuzda yosun oluşumunun teşvik edilmesinin en büyük nedenidir.
Klor, yüzme havuzu su kaynağına eklendiğinde hipokloröz asit olarak bilinen zayıf bir asit oluşturur. Bu asit, salmonella ve E. coli gibi bakterileri öldürebilir ve ayrıca ishal veya benzeri zararlı hastalıklara neden olabilecek mikropları öldürür.
Sudaki klor miktarı düşükse, havuzda hızla yosun oluşumuna neden olabilir.

4 – Yetersiz su filtrasyonu


Suyun düzenli olarak filtrelenmesi gerekir. Filtreyi havuzda sınırlı bir süre değil düzenli olarak çalıştırmalısınız. Havuz filtrelerinin çoğu, günde en az 12 saat çalışmalıdır. Özellikle yetersiz tesisat, yanlış filtre kullanımı (gereğinden küçük) veya yanlış pompa boyutuna sahip büyük havuzlarda kötü bir sirkülasyon ortaya çıkabilir. Otomatik bir havuz temizleyici robot  kullanmak, sirkülasyonun çok fazla olmasına yardımcı olabilir. 

Havuz Robotları



Havuzdaki Yosundan Nasıl Kurtulabilirim?

En etkili çözüm için öncelikle havuzdaki yosunun türü belirlenmelidir.  Yeşil yosunlar en yaygın türdür, ancak sarı, siyah ve pembe yosunlar da havuzlarda sıklıkla bulunur.


1.Manuel Temizlik
Öncelikle bir havuz kepçesi ile su yüzüne çıkan pislikler temizlenmelidir. Bu pisliklerin temizlenmesi dipte duran yosunların görülmesine yardımcı olmaktadır. 


Havuz Kepçeleri

2.Havuzda Gerekli Kimyasal Değerlerin Sağlanması;

Havuz suyunun pH ve alkalinitesini dengelenmelidir. Havuzda gerekli kimyasal dengesi ve dezenfektan seviyeleri, yosunların büyümelerini büyük oranda engellemektedir. Havuz suyu sıcaklığı, yüksek pH ve düşük klor seviyeleri yosun üremesini hızlandırmaktadır. Kloru güneşten korumak için siyanürik asit (dengeleyici veya yumuşatıcı) kullanılması, klor seviyelerinin arttırılmadığı sürece yosunların büyüme imkanı sağlaması için klor aktivitesini baskılayan bir etkiye sahiptir.

Havuz taban ve duvarlarında oluşmuş olan yosunları öldürmek için öncelik ile havuz suyu ph derecesini 7,2 ppm seviyesine getirmek gereklidir. Havuz suyu stabilazör oranı 100 ppm den yukarı ise stabilazör seviyesini düşürmek için havuza %40 oranında taze su alımı yapılmalıdır. Havuz kloru sevisi ise 2 ppm olmalıdır

Suyu test etmek için kullanabileceğiniz bir sürü farklı araç bulunmaktadır. Suyun pH değerini belirlemek için kullanılabilecek test kitlerinin yanı sıra dijital kitlerde bulunmaktadır.

Test Kitleri

Ayrıca test kitleri yerine, zamandan tasarruf sağlayan ve daha sağlıklı ve gereğinden fazla kimyasal kullanımı yapmayan, Ph ve Klor seviyelerini sizin yerinize ayarlayan, otomatik dozajlama ürünlerini kullanabilirsiniz.

Otomatik Dozajlama Sistemleri

 

3.Havuzu Fırçalamak;


Algler, yüzme havuzunuzun duvarlarına yerleşebilir. Karışıma dezenfektan eklediğinizde kalan alglere derinlemesine nüfuz edebilmesi için duvarlar düzgün bir şekilde fırçalanmalıdır.
Ayrıca duvarlar kaliteli ve sert bir fırça ile düzgün bir şekilde fırçalandığında, havuz duvarlarında biriken tüm yosun tortularının suya karışması, aynı zamanda bir yosun kolonisinin üremeye başlaması için havuz derz  gözeneklerinde birikmesi önlenir.
Sert bir havuz fırçası genellikle iyi bir seçimdir ve havuzun duvarlarında ve zeminde kullanılabilir. Köşeler ve diğer gölgeli alanlar dikkatli bir şekilde fırçalanmalıdır, çünkü bu alanlarda yosun oluşma olasılığı oldukça yüksektir.

Havuz Fırçaları

4.Şok tedavisi; 

Havuza büyüklüğüne göre önce klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yosunlaşma fazlaysa, şok klorlama yapılmalıdır.  Şok klorlama, havuz kepçesi veya filtre ile ayırt edilemeyen tüm yosun parçalarının yok olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle de klorlamanın ardından mutlaka şok klorlama işlemi yapılmalıdır. Şok klorlama yapılmazsa yosun taneleri suyun içinde kaldığı için yapılan tüm işlemler bir fayda sağlamaz.

  

Şok tedavisi algleri öldürdüğünde, havuzdaki su bulutlu bir maviye döner. Yosunları havuzdan tamamen çıkarmak için klorlama işleminin ardından pompa 24 saat süre ile çalışmalıdır. Bu işlem yapılmasının ardından pompanın çalıştırılması havuzun döngüsünün yerine gelmesi için oldukça önemlidir. Havuzun pompası çalışır durumdayken bir kaç kez daha temizleme işlemi yapılması gerekmektedir. Havuzun berraklığının tesis edilmesi için şok klorlama işleminin ardından temizlenmesi, yüzeye çıkan kirlerden arındırılması için oldukça önemlidir. Ardından havuz belli bir süre geçtikten sonra kullanmaya hazır hale gelecektir.

 

5.Filtre Temizliği


İşlemler bittikten sonra fitre durulanmamalı, temizlenmelidir. Durulama sonrası filtrede yosun oluşumunu tekrar sağlayacak mikroskobik parçacıklar kalabilir. Filtre kullanıma açıldığında bu parçacıklar tekrar havuza dönecektir. Bu nedenle durulama yerine havuz filtresi temizleyicisi ile filtre temizliği yapılmalıdır.
Son olarak; periyodik şekilde yosun önleyici ve yosun öldürücü kullanımına devam edilmelidir. İlgili ürün linkini aşağıda bulabilirsiniz.

Yosun Önleyici ve Öldürücüler


Uygulamanın yapılması basittir ancak önemli olan havuz suyunun yosunlaşmaması amacıyla önlemler alabilmektir.

 

Yeşil Bir Havuzun Temizlenmesi Ne Kadar Sürer?

Yukarıdaki adımlar izlenir ve temiz suyu sirküle etmek için havuz pompası sürekli çalıştırılırsa, yaklaşık 24 saat içinde yeşil suyun temizlenmeye başladığını görülür. Havuz temizlendikten ve suyu dengeledikten sonra su hala temizlenmediyse, yardım için bir havuz şirketine başvurulmalıdır.

 

Havuzlarda Yosunlanma Nasıl Engellenir?

En iyi yosun tedavisi önlemedir. Yosunları havuzunuzdan uzak tutmak için bazı yararlı yollar vardır.

Algler, dengesiz kimyasal ve pH seviyelerine sahip havuzlarda gelişir. Kimyasal seviyenizi en az birkaç günde bir kontrol edin. Havuzunuzun kimyasal ve pH dengesini ölçmek için test şeritleri kullanın.
Tüm bu işlemlerin kalıcı olabilmesi için ise havuzun yosunlanmaya karşı önleminin alınmış olması gerekmektedir. Öncelikle havuzların tam anlamıyla kullanılmalarının başlamasından önce derz işlemi verilen genel tüm bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu bakım işlemi yapılmadan havuzlar kullanıma açılmamalıdır. Yine kullanılmadan önce havuz suyunun boşaltılarak yüzeylerine yosun önleyici sürülmelidir.
Yosun önleyici kuruduktan sonra havuz yüzeyin tüm bakımlarının yapılması ile tekrardan kontrollü bir şekilde su ile doldurulmalıdır. Ayrıca yosun önleyici sadece bir kere uygulanmamalı kullanım süresi içerisinde bir kaç kez daha bu işlem tekrarlanmalıdır. 
Algler, dengesiz kimyasal ve pH seviyelerine sahip havuzlarda gelişir. Kimyasal seviyesi en az birkaç günde bir kontrol edilmelidir. Havuzunuzun kimyasal ve pH dengesini ölçmek için test kitleri kullanılmalıdır. Havuzun klor seviyesi ise sürekli kontrol altında tutulmalı ve belirlenen seviyelerin altına düşmemelidir.

Filtrasyon sisteminin düzgün çalışıp çalışmadığı kontrol edilmelidir. Dolaştırılmamış su, yosunlar için üreme alanı olabilir. Havuz yosunlara karşı arıtırken, filtre sistemi sürekli çalıştırılmalıdır. Yosun çeken kalıntıların birikmesini önlemek için filtreleme sisteminizi iyice temizlenmelidir.
Aktif su daha temiz sudur. Bu nedenle havuzu kullanmanız yosunlaşmayı azaltacaktır. Havuzdaki suyu karıştırmak, havuzun temizkalmasına ve yüzeyde kalan kir ve kalıntıları temizlemenize yardımcı olur. Bu, ilk etapta yosun oluşumunu önlemenin harika bir yoludur.
Son olarak;
Kullanılmadığı zaman havuz örtülmelidir. Havuzu yosunları çeken ve yayılmasına yardımcı olan kir parçacıklarından uzak tutacak otomatik bir güvenlik kapağı eklemekte alternatif olabilir. Rüzgâr ve yağmur, havuzunuzdaki kimyasal seviyeleri etkileyen kirletici maddeler de taşır ve bu da yosun oluşumunuı daha olası hale getirir. Havuzun dibinde kir ve pislik birikmesini önlemek için havuz düzenli olarak temizlenmelidir.

Havuz Keyfiniz Sağlıklı Olsun!

Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler
Yükleniyor...