İster bir kar örtüsünün içinde olun, ister güneşten bir şehirde oturun, kış havuzu bakımı bir zorunluluktur. Kışın kullanılmayan havuzların herhangi bir bakım veya onarıma ihtiyaç duymadığı şeklinde bir düşünce hakim olsa da bu yanlış bir düşüncedir. Havuz kullanılmıyor olabilir ancak buna rağmen bakımının yapılmasına devam edilmelidir.
Havuzunuzun bakımını yapmak, ilkbaharda havuzunuzu tekrar açma zamanı geldiğinde, donma veya yosun tutmuş ve kirlenmiş su nedeniyle herhangi bir hasarı önlemekten bahsetmeden paradan tasarruf etmenizi sağlar. Açık havuzların kışın boşaltılmaması aksine dolu tutulması tavsiye edilir. Havuz döşemeleri hem düşük sıcaklıkta hem de çok yüksek sıcaklıkta yapısal olarak bozulmalar yaşar. Açık yüzme havuzlarında kışın ve ısının "0″ °C’nin altına düşmesiyle oluşacak "don”havuz döşemeleri ve tesisatlarına zarar verir. Bu nedenle ilkbahar geldiğinde yüksek maliyetlerle karşılaşabilirsiniz. Kışın havuzun dolu tutulması havuz yüzeyi ve yapısının dış etkilere karşı daha kolay korunmasını sağlar.
Kış aylarında özellikle açık havuzlarda meydana gelen havuz döşemelerinde kırılma çatlama gibi deformasyonlar yalnızca kırık ve çatlak olan bölgenin tamiri ile bitmemekte, tüm zemin ve duvar kaplamalarının değişmesi gerekmektedir ve bu da oldukça maliyetli bir işlemdir. Kış aylarında bakım yapılmadığı takdirde havuzların içerisindeki derz dolgu bölümleri de zarar gördüğü için su kaçakları meydana gelebilir. Havuzların kullanım ömrü de her tadilat işlemi sonrası azalmaktadır. Bu nedenle kış bakımı sayesinde havuzun ömrü de uzamaktadır.
Kışın Havuz Suyu Donar mı?
Kış bakım kimyasalları ve bir bariyer olan yüzen buz kalıpları kullanılmadığı sürelerde, eksi sıcaklığa düşen iklim koşullarında havuz suyu donar. Havuz suyunun donması havuz kaplamalarına ciddi zararlar vererek kullanılamaz hale getirir. Ayrıca su ve ısı sistemleri de büyük ölçüde etkilenir. Havuz suyunun çok düşük sıcaklıklarda bile donmadan kalmasını sağlamak için kış bakımını doğru ve zamanında yapmak gerekmektedir.
Havuzlarda Kış Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Havuz yüzeyleri fırça ile temizlenmeli ve dip süpürgesi yapılarak kanal içleri temizlenmelidir. Havuz pompaları ön filtre sepetleri temizlenmeli ve havuz filtreleri ters yıkama yapılmalıdır.
pH seviyesi 7’ye ayarlamalı ve akabinde klor şoklaması yapılmalıdır. Şoklama yapıldıktan sonra havuz pompaları filtrasyonda bir müddet çalıştırılmalıdır.
Havuz suyu üstten taşmalı havuzlarda havuz taşma yüzeyinin 30 cm altına, skimmerli havuzlarda skimmer seviyesinin 10 cm altına, düşürülmelidir.
Kullanılacak kışlık bakım ürünü üzerindeki kullanım talimatları doğrultusunda havuz suyuna ilave edilmelidir. Bu işlem sezon başı ve sezon sonunda yapılmalı ve tavsiyemiz ayda bir kez tekrarlanmalıdır.
Bakım kimyasallarının homojen dağılıması için havuz pompası bir süre daha çalıştırılmalıdır.
Tablet klorlar bilindiği üzere geç çözünmektedir. Bu nedenle yüzen dispanserlere tablet klorlar konulmalı ve havuza bırakılmalıdır.
Mümkünse taşma kanal ızgaraları ve merdivenler sökülerek, uygun bir yerde muhafaza edilmelidir.
Don tehlikesi olan bölgelerde, havuz besi, dip emiş, vakum vanaları ile taşmalı sistemde denge deposu vanaları kapatılır. Kum filtresi ve pompa tapaları sökülerek suyu boşaltılır. Altı yollu vana tapaları sökülerek iki konum arasında bırakılır.
·Havuz ana vanasından sonraki tüm sistem rakorları gevşetilerek makine dairesindeki sistemde su kalmaması sağlanır.
·Makine dairesindeki klorinatör boşaltılmalı ve içinde tablet klor kalmamalıdır.
·Varsa dozajlama sistemi ve kimyasal madde bidonları boşaltılıp bakımları yapılmalıdır
·Havuz brandası örtülmelidir.
Buz bariyerleri kullanılmalıdır.
·Don tehlikesi olmayan bölgelerde havuzun ayda bir 2-3 saat kadar sirkülasyon yaptırılması tavsiye edilir.
Ayrıca kışlık bakım sürecinde havuzda bulunan su buzlanarak havuz parçalarına zarar verebilir. Bu zararı önlemek için buzlanmanın engellenmesi gerekir. Bu sebeple, havuzda buzlanmayı engellemek için havuz buz bariyerleri kullanılır.
Konsantre formda bulunan, kışın mevsim normallerinin altındaki sıcaklıklarda havuzunuzu koruyacak, yosun ve bakteri oluşumun engelleyecek uygun maddelerden oluşan havuz malzemesine kış bakım kimyasalı denir.
Havuzlarda yosun, bakteri ve kireç oluşumunu engeller.
Havuz ekipmanlarını (filtre gibi) ve tesisatını (su, ısı) korur.
Kış bakım kimyasallarının içerisinde fosfat bulunmamaktadır.
Suyun kalsiyumdan gelen bulanıklığını önler.
Sert suların oluşturduğu kireç oluşumunu önler.
Kış Bakım Kimyasalı Ne kadar Kullanılmalıdır?
100 m3 havuz suyuna suyun sertliğine bağlı olarak sezon başı ve sonunda 3-5 litre arasında kullanılmalı. Belirli aralıklarla takviye yapılmalıdır. Kış bakım ürünün az kullanımı oluşacak hasrları engellemeyeceği gibi, fazla kullanımı da havuzun zarar görmesine neden olur. Bu sebeple havuzunuzun kış bakımının bir uzman tarafından yapılması tavsiye edilir.
Havuz keyfiniz sağlıklı olsun!
Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler