Havuzlarda Yapılan Bakım Hataları

Tarih: 03.10.2022 00:28
Havuzlarda Yapılan Bakım Hataları
Havuzlarda Yapılan Bakım Hataları

Havuza girenlerin güvenliğini ve yeni yatırımınızın uzun vadeli sağlığını sağlamak için aklınızda bulundurmanız gereken önemli bakım hususları vardır. Hem yeni sahipler hem de tecrübeli havuz sahipleri ne yazık ki farkında bile olmadan çeşitli havuz bakım hataları yapabilirler.

Ancak hatalar sadece öğrenme fırsatlarıdır. Kendinizi en yaygın havuz bakımı hataları konusunda eğitmek, havuzunuzu daha güvenli, daha temiz ve daha verimli bir şekilde çalıştırmanıza yardımcı olur.


1.Havuz suyu kimyasal değerleri test edilmeden havuza kimyasal eklemek

Birçok havuz operatörü, havuz sahibi ve havuz bakım personeli test kiti ile havuz kimyasal değer ölçümlerine bakmadan kimyasal ilavesi yapmaktadır. Ancak havuzun kimyasal değerleri, havuzun kullanıcı sayısı, sıcaklığı, içinde bulunduğu mevsim ve büyüklüğü gibi birçok değişkene bağlı olarak değişmekte, dolayısıyla ihtiyaç duyulan kimyasal oranı da her havuzda aynı olmamaktadır. Bu nedenle havuzunuza ihtiyacı kadar kimyasal kullanmak için test kiti sonuçlarına göre hareket etmek gerekir. Her zaman belirttiğimiz gibi havuz kimyasalının gereğinden az olması sağlıksız bir havuza ve çeşitli hastalıklara, fazla olması zarar verici olmasına neden olmaktadır.

2.Havuza eklenen kimyasalların karıştırılması/aynı anda eklenmesi

Hiç bir havuz suyu kimyasal ürünü diğeri ile karıştırılmamalıdır. İki farklı kimyasalın karışması sonucunda oluşan reaksiyonla zehirli gazlar açığa çıkabilmektedir. Ayrıca havuz suyuna herhangi bir havuz kimyasalı ilavesi yapılırken havuz sirkülasyon sisteminin açık olması gerekir. Havuz suyuna klor ve ph ilavesi yapılacak ise, ph düşürücü yapıldıktan minimum 6 saat sonra klor eklenmelidir. Maksimum kimyasal kullanım miktarları ürün etiketleri üzerinde yer almaktadır. Buna göre hareket edilmeli ve diğer yardımcı kimyasallar haftada 1 defa kullanılmalıdır.

3.Ph ve Alkalinite Değerlerini Yok Saymak

Düşük pH asitliği, yüksek pH ise alkaliliği gösterir. İkisinin de fazlası kötü haber. Havuz suyunuz çok düşük bir pH'a sahipse, çok asidiktir. Bu ilk başta iyi bir şey gibi görünebilir; çünkü yosunların ve diğer istilacıların asitli suda üremesi çok zordur. Ayrıca, asidik su parlar ve ilk bakışta saf ve temiz gibi görünür. Fakat düşük pH, aşağıdakiler dahil olmak üzere havuz ekipmanınıza gerçekten zarar verebilir:
  • Havuz pompası ve filtre
  • vinil astar
  • Isıtıcı
  • Otomatik havuz temizleyici
  • Kimyasal besleyici
  • Bakım ekipmanları
  • Güneş battaniyesi
  • Uv sistemleri tuz klor jeneratörü titanyum plakaları
  • Havuz izolasyonu kaplama malzemeleri
  • Havuz içi krom ekipmanlar

Yüksek bir pH ise yüksek bir kostik konsantrasyonunu gösterir. Havuz kloru etkisi yüksek ph oranlarında azalır ve havuz filtresi kumunda taşlaşma meydana gelebilir .
Asitlik ve alkaliliği dengelemek pH'ınızı sabit tutar. Hemen hemen herşey su kimyasını anında bozabileceğinden , havuz suyunuzu düzenli olarak test ettiğinizden emin olun .
Ardından pH yükseltici, alkalinite yükseltici ve diğer temel kimyasallarla her şey yeniden dengelenene kadar seviyenizi ayarlayın .

 

4.Havuz Suyuna Doğrudan Klor Ekleme


Klor dediğimiz kimyasal temelde konsantre klordur. Yüksek mukavemette klor, havuzunuza giren her şeyi ağartabilir. Örneğin, konsantrasyon çok yüksekse siyah kıyafetleri pembeye ve beyaz kıyafetleri sarıya çevirebilir.Fakat endişelenmeyin. Şok klorlama da dahil klorun havuz suyunda dağıldığında önemli bir etkisi yoktur.
Liner havuzlarda toz klor kullanımı liner kaplama havuzlarda ağarmaya neden olacaktır. Çünkü havuza atılan klor erimeden liner vinil üzerine düşecektir ve bir süre sonra ağarmaya sebep olacaktır. Bu nedenle liner havuzlarda skimmer sepetine tabletli klor koyabilir ya da yüzer dispanser yardımı ile havuz suyuna klor ilavesi yapabilirsiniz. Önerimiz sıvı klor kullanılmasıdır.

Betonarme havuzlarda %56 toz klor kullanımında kova içerisinde bulunan suya klor atılmalı, klor çözeltisi oluştuktan sonra havuz suyuna ilave edilmelidir. Bu, klorun suda daha eşit dağılmasını sağlayarak havuz duvarlarınızı ve zemini korur.
%90 toz klorun erime hızı %56 lik klora nazaran daha düşüktür. Bu nedenle %90 toz klorun denge deposuna atılması önerilmektedir.

Havuz bakım hatalarından kaçınırken hatırlamanız gereken önemli bir kural, “Daima suya kimyasallar ekleyin ve asla kimyasallara su vermeyin” kuralıdır. Potansiyel olarak tehlikeli geri sıçramayı önlemek için kloru ( ya da klor şokunu) eklemeden önce kovayı suyla doldurun.
Ayrıca, ılık su kullanmak kloru / şoku daha kolay çözecek, ancak aynı zamanda klor buharı yaratacaktır. Kovanızı hazırlamadan önce koruyucu gözlüklerinizi, kimyasal maskenizi ve limyasallara dayanıklı eldivenlerinizi giyin.


5. Havuzun temiz olmayan suyla doldurulması

  Havuz suyu kullanım esnasında havuza atladığınızda, buharlaşarak ya da temizleme esnasında azalır. Havuza düzenli olarak temiz su doldurmanız gerekir. Bu doldurma suyunun eklenmesi havuz bakımının önemli bir bileşenidir. Aynı zamanda sudaki filtre edilemeyen maddelerin seyreltilmesine de hizmet eder.
Hehangi bir artezyen ya da kuyudan su doldurulmasını önermemekteyiz. Doldurma suyundan tasarruf etmek için kullanacağınız bu sular sonrasında size daha fazla maliyet yaratabilir.
Suyu havuza eklemeden önce test edin . Su kalitesi hakkında ilk izlenimi test şeritleri veya bir test kiti ile elde edebilirsiniz.
Bölgenize ve suyun sertliğine bağlı olarak, modern bir kuyudan gelen su veya hatta musluk çok fazla kalsiyum içerebilir ve havuz suyunu bulanıklaştırır.


6.  Havuz suyunun kalsiyum sertliğini göz ardı etmek

Kalsiyum sertliği, suyunuzun dokunulduğunda ne kadar "yumuşak" veya "sert" olduğunu kontrol eden şeydir. Aynı zamanda su berraklığını da etkiler. Ancak burada unutulmaması gereken, kontrol edilmesi gerektiğidir.
Havuzunuzun Kalsiyum Sertliği seviyelerini unutmak kolaydır. Havuzunuzu klorlu tutmak kadar büyük bir öncelik değil. Bir hafta boyunca klor eklemeyi unutmak havuzunuzun temizliği üzerinde hızlı ve fark edilir bir etkiye sahiptir. Ancak iki hafta boyunca bile kalsiyum sertliğini kontrol etmeyi/ayarlamayı unutmanın o kadar büyük bir etkisi olmaz.
Fazla kalsiyum suyu bulanıklaştırır, ancak biraz kalsiyum vinil kaplama, beton veya cam elyaf ve filtreler gibi şeylerin ömrünü uzatmaya yardımcı olur.
Kalsiyum sertliğinizi önerilen 200 ppm – 400 ppm  seviyesinde tutmak için kalsiyum sertliği arttırıcı ekleyebilirsiniz. Sayı ne kadar düşük olursa, su o kadar yumuşak olur.
Kalsiyum sertliğinizi uygun seviyede tutmanız hem size hem de cüzdanınıza fayda sağlar. Kalsiyum kireçlenmesi ve dağlanmasından kaçınarak havuz sisteminizin ve ekipmanınızın ömrünü uzatırsınız.
Uygun bir kalsiyum sertlik seviyesi  suyunuzu yumuşatır ve cildinizin kurumasını önler.
Bu nedenle, havuzunuzun kalsiyum sertlik seviyesi çok düşük olduğunda, yükseltmek için kalsiyum klorür ekleyin. Ve eğer çok yükselirse, tekrar aşağı çekmek için suyunuzu seyreltin.
İstediğiniz seviyeye ulaşmak için ilkbaharda havuzunuzu açtığınızda kalsiyum seviyesini iyi ayarlamalısınız. Buharlaşma ve dışarı sıçrama kalsiyumun azalmasına neden olabileceği için, yüzme sezonu boyunca sık sık kontrol edilmeli ve havuz suyuna ilave edilmelidir.
Eğer kalsiyum hipoklorit şoku kullanırsanız , aslında onu her kullandığınızda biraz kalsiyum ekliyorsunuz demektir. Tutumlu havuz sahibi için biraz daha fazla tercih sebebidir, çünkü şok eder ve havuz ekipmanınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. 

7.Havuz Filtrenizi Çok Sık Geri Yıkamak


Geri yıkama, temel havuz bakımının önemli bir parçasıdır, ancak aşırıya kaçmak, en yaygın havuz bakım hatalarından biridir.
Filtrenizdeki kir, bir seviyeye kadar tamamen zararlı değildir. İnce bir kir tabakası, filtrasyon performansını artırır çünkü ilave kir, ince parçacıklara yapışır ve tutar.
Geri yıkamadan hemen sonra, basınç 0,7 ila 1,0 bar  olmalıdır.
Filtrenizde zamanla biriken polen, kir ve döküntü, filtreleme oranını iyileştirir, ancak işlem sırasında basınç oluşturur.
Basınç göstergesi, geri yıkamadan hemen sonra başlangıç ​​değerinin yaklaşık (1.5) üzerinde bir basınç değerine ulaşırsa, filtrenizde zaten iyi bir kir tabakası vardır ve bir sonraki geri yıkama zamanı gelmiştir. Bu şekilde sisteminiz maksimum verimlilikte çalışır.


 

8. Havuzunuzu Fırçalamamak


Havuzunuzu fırçalamamanın sonuçları zararsızdan acımasıza kadar değişebilir. Her şey temizlik alışkanlıklarınıza bağlıdır.
Ancak unutulmaması gereken en önemli şey, bunu yapmadan ne kadar uzun süre giderseniz, havuzunuzun duvarlarında o kadar fazla birikme ve kirletici madde kalmasıdır. Suyunuzda ne kadar fazla kirletici birikirse, su o kadar kirlenir ve temiz tutmak için o kadar fazla kimyasala ihtiyaç duyarsınız.
Çoğu havuz sahibi, havuzları kirli görünmüyorsa fırçalamaz. Ancak havuzlarda, toplanan küçük şeyler, kirletici maddeler ve yosun sporları havuz duvarlarınızda hızla birikerek ince, zor görülebilen bir birikim tabakası oluşturabilir. Yani kirli görünmese bile, muhtemelen öyledir – özellikle üzerinden birkaç gün geçmişse.
Fırçalanmazsa, duvarlarınızdaki birikme havuz kimyanızı bozar, suyu kirletir ve sonunda tamamen yeşil bir havuza yol açar. Ve yine, ne kadar uzun sürerse, o kadar kötü olur.
Daha iyi filtreleme ve temizlik için birikmeyi ortadan kaldırmak için havuzunuzu haftada en az bir kez fırçalayın .
10 dakikadan uzun sürmez, ancak saatlerce süren bakım işlerinden tasarruf sağlar. Bu yüzden havuz bakımının bu basit ama etkili kısmını atlamayın.


Havuzunuzu fırçalarken fırçalamayı unutmayın:
  • Merdivenler
  • merdivenlerin arkası
  • köşeler
  • duvarlar

9. Havuz pompa sepeti sık sık temizlenmemesi

Havuz pompası ön filtre sepeti havuzdan veya denge deposundan gelen yaprakları tutmaktadır. Pompa sepeti düzenli temizlenmediği zaman pompa sirkülasyon debisi düşecek ve yetersiz filtrasyondan dolayı havuz suyu rengi bulanıklaşacaktır. İlave olarak pompa sepetinin dolu olmasından dolayı yeterli su geçişi olmayacak ve yüksek vakum etkisi nedeniyle sepet yırtılacaktır. Yırtıktan havuz pompası sepetinden pompa fanına yapraklar geçiş yapacak ve fanın tıkanması pompa verimini düşürecektir.
 

10. Yosun Sorununuz Olduğunda Otomatik Havuz Temizleyici Kullanmak

Bir yosun sorunuyla karşılaştığınızda robotik temizleyicinizi çalıştırmak inanılmaz      derecede cazip gelebilir. Ancak bu ne yazık ki, bu kötü bir fikir.
Otomatik bir temizleyici, döküntüleri ve yosunları yukarı itecek ancak yok etmeyecektir. Robot toplanmış tüm yosunları doğrudan ağ torbadan aktığı için hemen yeniden serbest bırakır ve başa dönersiniz.Yosunlarla başa çıkmak için manuel vakumu kullanmanız gerekir. Bunu yaparken tahliye tapasını çıkardığınızdan veya filtrenizi “atık” olarak değiştirdiğinizden emin olun.

11. Gündüz Yüzme Havuzunuzu Şoklamak


Havuz suyunuzdaki klor, öldürmek istediği partiküllere yapışarak geride kloramin yani bağlı klor adı verilen kimyasal bileşikler bırakır . Bağlı klor birçok hastalığa sebebiyet verir, göz ve cildi tahriş eder..
Şoklama ile havuz bağlı klordan arındırırlır ve havuzunuzun klor seviyelesi gereken değere ulaşır.
Şok stabil olmayan klordur. Yani güneş ışığı şok kloru saatte 1 ppm buharlaştırarak havuz kimyasallarınızın verimini düşürür ve paranızı boşa harcar.
Havuzunuza işini yapması için gereken zamanı şok etmek için gece şoku verin ve ayrıca havuzunuzu haftada bir kez şoklayın.

12. Havuz Filtre Sisteminizi Günde Sekiz Saatten Daha Az Çalıştırmak 

Filtrenizi daha az çalıştırmak sizi elektrik maliyetinden tasarruf edeceğiniz düşüncesini uyandırsa da, gerçekte, filtre pompanızı yeterince uzun süre çalıştırmamak, genellikle çözdüğünden daha fazla sorun yaratır. Zayıf su akışından ve zayıf sirküle edilen kimyasallardan etkisiz filtrelemeye ve artan kirleticilere kadar. üm bunlar, sarf malzemelerine daha fazla harcama yapmanıza ve derin temizlik için filtrenizi iki kez çalıştırmanıza neden olur. Havuzunuzun filtresi çalışmıyorsa görevini yapamaz. Havuz filtrenizi ne kadar çok çalıştırırsanız, suda o kadar az kirlilik, yabancı cisim, yaprak ve kir kalır. 

Havuz filtresini ve pompasını günde en az sekiz saat çalıştırın. Bu, çoğu havuzun 1-2 tam döngüyü tamamlaması için yeterlidir, bu da havuzdaki tüm suyun filtreden geçtiği anlamına gelir. Bunu yaparak, filtrenizin işini mümkün olduğunca etkili bir şekilde yapmasına yardımcı olursunuz. Bu da suyunuzun sirkülasyonunu ve sağlıklı kalmasını sağlayarak hayatınızı çok daha kolaylaştırır.

 

13. Haftalık Havuz Suyunuzu Test Etmeyi İhmal Etmek


Bir havuza sahip olmak, her gün, hafta, ay ve yılda tamamlamanız gereken bir dizi iş ile birlikte gelir. Haftalık su testiniz en önemlilerinden biridir, çünkü havuzunuzun su kimyasındaki küçük sorunlar büyük felaketlere dönüşmeden önce size ipucu verebilir.
Suyunuzu dengede tutma konusunda iyiyseniz, düzenli olarak test etmenin o kadar da gerekli olduğunu düşünmeyebilirsiniz. Ancak suyunuzu haftalık olarak test etmediğinizde, pH, Alkalinite, Kalsiyum Sertliği ve dezenfektan seviyelerinizin dengeden uzaklaşması için daha fazla zaman verir. Ayrıca kirleticilerin havuzunuza girmesi ve kirlenmesi için daha fazla zaman verir.
Suyunuzu test edip, kimyasalları eklemeye başladığınızda seviyenizin çoğunun düştüğünü fark edeceksiniz. Ve bu olduğunda, her şeyi normale döndürmek için bir grup kimyasal eklemeniz gerekecek – 7 gün önce test etmiş olsaydınız ihtiyaç duyacağınızdan çok daha fazla kimyasal.
Bu nedenle, ara sıra yapılan havuz suyu testi stratejisi kısa vadede işe yarasa da, uzun vadede yalnızca kimyasal tedariklerinde size daha fazla maliyet getirir . Dengesiz su, arıtılmadığında korozyona ve aşınmaya neden olduğundan, ekipmanınızı daha fazla aşınma ve strese sokmanın kesin bir yoludur.
Havuz suyunuzu haftada en az bir kez test şeritleri veya sıvı test kiti ile test edin. Ardından, ayda en az bir kez ayrıntılı bir analiz almak için havuz suyunuzun bir örneğini yerel havuz tedarik mağazanıza götürün.
Test etmeniz gereken birincil seviyeler şunlardır:
  • pH ve alkalinite
  • Kalsiyum sertliği
  • Siyanürik asit (klor stabilizatörü)
  • Tuz ve toplam çözünmüş katı madde (TDS) seviyeleri
  • Bakır ve demir
  • Klor
Tüm bu maddelerin konsantrasyonunun her hafta kaydedilmesine gerek yoktur. Temiz, güvenli ve hijyenik bir havuz için en önemli bileşenler pH ve klor seviyeleridir. Bu değerleri haftalık olarak kontrol edin.

14. Havuzunuzda Sokak Kıyafetleri Giymek

Günlük kıyafetlerinizi havuzda giymek, suyunuza kimyasallar, lifler ve diğer kirleticileri bulaştırabilir. Ayrıca, suyunuzdaki kimyasallar giysilerinizi mahvedebilir. Havuzda sadece mayo giyin.

15. Aşırı çöktürücü kullanımı

Çöktürücüyü ürün üzerinde yazan kullanım miktarlarına göre kullanınız. Çöktürücü kullanımdan 1-2 saat sonra havuz pompası durdurulur.  Sabaha kadar havuzda bulunan koloidal parçacıklar topaklaşarak havuz tabanına çöker. Çöken tortu havuz süpürgesi ile temizlenir. Havuz süpürgesi ile dip temizliği yapılırken süpürgeyi hızlı hareket ettirmek tabana çöken çökeltilerin havalanmasına ve havuz suyunun bulanıklaşmasına sebep olur. Bu nedenle süpürgeyi yavaş hareket ettirmek çok önemlidir. Havuz filtresinde yoğun koloidal parçacıklar birikir ve filtre tutamaz ise havuz içi besleme nozullarından tabanda çökelen koldial parçacıklar çıkacak ve havuz rengi bulunacaktır. Böyle bu durumda waste ile süpürge yapılması önerilmektedir, fakat bu da havuzdan aşırı bir su kaybına neden olur.
Ayrıca çöktürücü kullanılan havuzlarda hiç bir şekilde havuz robotu kullanılmamalıdır. Çünkü havuz robotu havuz tabanında çökelen döküntüleri havalandırır. Bu nedenle  çöktürücü yerine parlatıcı topaklayıcı kullanmayı tavsiye ediyoruz. Fakat havuz suyunda demir olması gibi bazı istisna durumlarda kesinlikle çöktürücü kullanımı önerilmektedir.

Havuz bakımında yapılan bu hataları bilmek ve yapmamak hem paradan tasarruf etemnizi, hem havuzunuzun ve ekipmanlarınızın ömrünün uzamasını sağlar. Ayrıca  havuz bakımı için harcayacağınız zamandan da tasarruf edersiniz.

Havuz keyfiniz sağlıklı olsun!


Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler
Yükleniyor...