Sauna Kullanımı ve Faydaları

Tarih: 10.12.2022 12:30
Sauna Kullanımı ve Faydaları
Sauna Kullanımı ve Faydaları

Sauna içerisinde sıcak ve kuru havanın bulunduğu, insanların rahatça yatıp oturabilecekleri kadar büyüklüğü olan ahşaptan yapılmış bir çeşit sıcak hava banyosudur. Genel olarak saunada sıcaklık 40 ile 90 C derece arasındadır. Hararet tavan yüksekliğinde 100 C dereceyi bulur.
Ünlü bir hipokrat "Bana ateş ver, her hastalığı iyileştirebilirim." demişti. Saunaları fiziksel sağlığınız, zihinsel esenliğiniz ve genel olarak rahatlamış haliniz olmak üzere bu kadar faydalı kılan da bu artan vücut ısısı gücüdür.    
Saunanın faydaları ve kullanmamamız gereken durumlardan biraz bahsedelim;

Yüksek riskli sağlık probleminiz varsa saunalardan kaçının.

Saunalar çoğu kişi için güvenli kabul edilir, ancak bazı kişilerin ekstra önlemler alması gerekir. İlaç kullanıyorsanız veya herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, doktorunuza danışmadan saunayı kullanmamalısınız. Soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklar için kısa bir ziyaret faydalı olabilir.

Aşağıdaki durumlarda sauna kullanımı riskli olabilir;
  • Stabil olmayan anjina pektorisiniz, zayıf kan basıncınız , anormal kalp atışlarınız, ilerlemiş kalp yetmezliğiniz, yeni miyokard enfarktüsü veya şiddetli aort stenozunuz varsa,
  • Böbrek hastalığı, karaciğer yetmezliği veya diğer kalp rahatsızlıkları gibi diğer yüksek riskli tıbbi durumlarınız varsa
  • Hasta hissediyorsanız, kolayca bayılıyorsanız , kramplarınız varsa, sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması yaşıyorsanız.
  • Terlemenizi önleyen veya çok çabuk ısınmanıza neden olan ilaçlar alıyorsanız saunadan kaçınmalısınız.
Saunaya girmeden önce;
 
  • İki ila dört bardak su için; 

Saunalar vücudun terlemesine ve dolayısıyla su kaybetmesine neden olur. Bu nedenle,sauna girmeden önce su içmek çok önemlidir. İçeri girmeden önce yeterince su içmezseniz, susuz kalabilirsiniz. Bu, sıcak çarpmalarına veya daha kötüsüne yol açabilir. Su en iyisidir ancak izotonik içecekler de uygundur.
Sauna kullanmadan önce (ve sırasında) alkol almaktan kaçının. Alkol, sauna kullanımı esnasında büyük bir sorun haline gelebilir vücudu kurutur ve bayılmalar, kalp krizi gibi büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Alkol aldıysanız ve akşamdan kalmaysanız vücudunuzun normale dönmesini bekleyin.



 
  • Kremleri, losyonları kullanmayın ve takılarınızı çıkartın.
Saunalarda sabit bir pozisyonda olduğunuz için ısı iletkenliği yüksek metal cisimler,  insan vücuduna kıyasla daha hızlı ısınır ve ortam sıcaklığına ulaşıncaya dek herhangi bir ısı kaybına uğramaz. Ancak insan vücudu terleme yoluyla vücut sıcaklığını dengede tutmaya çalışır. Bu iki sıcaklık farkını hareket etmediğiniz için anlayamazsınız. Seansınız bitimindeki ilk  vücut hareketi sonrasında metal cisimler vücudunuzda hareket eder ve bu  nedenle vücudunuzda acı verici yanıklar oluşabilir. Herhangi bir mücevheriniz varsa çıkarın ve güvenli bir yere koyun. Yanınızda saunaya götürmeyin. Ayrıca herhangi bir krem ​​veya losyon sürmemenizi tavsiye ediyoruz.Terinizle birlikte akıp yağlı bir ortam oluşturmazlarsa, gözeneklerinizi tıkayarak cildinizin nefes almasını ve terlemesini engelleyebilirler.
  • Yeni yemek yediyseniz, saunaya girmeden önce bir ila iki saat bekleyin. 
Bunun nedeni, vücudunuzun bu yiyeceği sindirmek için çok fazla enerji kullanmasıdır. Yeni yemek yediyseniz, kalp atış hızınız yavaşlayana ve biraz enerji kazanana kadar bekleyin. Saunada vücudunuzun bu enerjiye ihtiyacı olacaktır.

Saunanın Faydaları Nelerdir?

Kasları gevşetir;


Saunada vücudun kasları yüksek ısıya maruz kalır. Bu da vücutta endorfin Adı verilen hormonun salınımını teşvik eder. Endorfinler vücudun rahatlamasına yardımcı olur, kişiye iyi hissetme faktörü sağlar. Artrit ve ağrılı kasların neden olduğu ağrıyı azaltır, ayrıca vücut ısısını yükseltir kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur böylece kan dolaşımı iyileştirir. Vücudun kendini iyileştirme yeteneği artan kan akışıyla güçlenir. Ağır fiziksel aktiviteden sonra sauna kullanmak kaslardan laktik Asit gibi toksinleri atmak için iyi bir fikirdir.

Toksin atımına yardımcı olur;

Her gün terlemediğimiz için sauna banyosu yapmanın birçok faydası vardır. Sauna Buharının ısısı vücudumuzun çekirdek sıcaklığını artırır. Bu kan damarlarının genişlemesine ve böylece kan dolaşımının artmasına neden olur. Kan cilt yüzeyine doğru hareket ettikçe ter bezlerini harekete geçirir ve böylece ter üretilir. Ter bakır, kurşun, çinko, civa, nikel gibi toksinlerin vücuttan atmak için vardır ayrıca vücudun soğumasına yardımcı olur.

Cildi temizlemeye yardımcı olur;

Sauna banyolarının bir diğer faydası cilt güzelliği,
Sauna banyosunun güzellik faydalarından biri cildi arındırması, terle birlikte tüm toksinleri ve yağı temizlemesidir. Sauna banyosunun verdiği parıltının nedeni budur. Terde bulunan besin ve minerallerin varlığı cildin kolajen yapısını korur. Kanın cilt yüzeyine hücum etmesi mikroskobik kırışıklıklarının dolmasına neden olur. Cildin elastikisiyesini korumasına yardımcı olur.

Derin uykuya teşvik eder;

Bilimsel araştırmalara göre sauna banyosunun verdiği rahatlama uykuya teşvik eder. İyi bir gece uykusunu destekleyen faktör normal şartlarda gece boyunca azalan endorfin salınımıdır.

Kardiyovasküler fonksiyonu iyileştirir;

Sauna da kişinin çekirdek vücut ısısı yükselir ve kan damarları genişler. Böylece kan daha hızlı akar ve vücuttaki kanın genel dolaşımı iyileşir. Kalp atış hızının dakikada 60 vuruştan dakikada 110-120’ye yükseldiği söylenir. Daha yoğun sauna kullanımlarında dakikada 140-150 vuruşa bile çıkabilir. Soğurkende kalp atış hızı normalin altındaki seviyelere düşebilir. Düzenli sauna kullanımı kalp hastalıklarının daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Kardiyovasküler işlevi iyileştirir.

Kalori yakmaya yardımcı olur;

Sauna ve buhar banyosu çok fazla kalorinin atılmasına yardımcı olur. Terlerken çok fazla enerji harcanır. Enerji üretmek için yağ ve karbonhidratlar kullanılır. Kilosundan memnun olmayan kişiler düzenli sauna kullanımında farkı görebilirler.

Hastalıkları önler;

Alman bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre düzenli olarak yapılan sauna kullanımı grip nezle gibi hastalıkların ortaya çıkmasını engeller. Bunun nedeni saunanın yoğun ısısına maruz kalan vücudun beyaz kan hücrelerini daha hızlı üretmesi için uyarılmasıdır. Beyaz kan hücreleri mikropları öldürerek vücudu hastalıklara karşı korur. Alerjik semptomlar ve sinüs kaynaklı tıkanıklıklar saunada giderilir. Bu nedenle saunalar arada bir yapılan aktivite değildir. Cilt ve kişinin genel refahı için gerçek faydalar sağlarlar. Bu yüzden sauna kullanımını normal yaşamınızın bir parçası haline getirin..

Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler



 
Yükleniyor...