Havuzunuzda doğru havuz suyu kimyasalları kullanılmadığında havuz suyunuzun temiz, hijyenik ve berrak kalması olanaksızdır. Havuz suyu kimyasal bakımı doğru yapılmadığında dezenfeksiyonun yapılmaması ve olası hastalıklara davetiyenin yanı sıra havuz suyu kimyasal seviyesini olması gereken seviyelere getirmek için daha fazla havuz kimyasalı kullanılması gerekmekte, bu da daha fazla maliyet anlamına gelmektedir. Bakımın doğru yapılması için bakımdan önce mutlaka havuz suyu testi yapılarak değerler ölçülmelidir.
Tüm kimyasallar için standart kullanım oranları bilgisi bu ve diğer blog içeriklerimizde bulunmaktadır. Ancak kullanıcı sayısı, havuzun tipi, hacmi, konumu, sıcaklığı, filtrasyon kapasitesi ve kullanılacak olan kimyasalların markası değerleri havuz suyunda kullanmanız gereken kimyasal oranlarını değiştirmektedir. Bu noktada önemli olan havuzunuz ideal değerlerde olmasını sağlamaktır.
TOZ KLOR
Toz Klor Nedir?
Havuzlarda dezenfeksiyon amacıyla kullanılan dezenfektanlardan klorun toz halindeki formudur. Klorun dezenfektan olarak kullanılmasının nedeni zararlı mikro organizmaların bu maddenin bulunduğu ortamda oluşamamasıdır.
%56 toz klor ve %90 toz klor olmak üzere iki çeşidi bulunmaktadır.
%56 toz klor;
İçeriğinde %56 oranında aktif toz klor bulunur. Hızlı çözünen stabilizatörlü bir klor bileşiğidir.
%56 toz klor ne kadar kullanılmalıdır?
Kullanımdan önce mutlaka havuz suyu kimyasal değerleri ölçümü yapılmalıdır.
1-3 ppm serbest klor düzeyini sağlamak için 100 m3 havuzda 200 gr - 500 gr aralığında kullanılmalıdır.
Miktar artması ile ppm oranı doğru orantılıdır.Yani ppm değeri 3 ün üzerinde ise klor ilavesi yapılmamalı, ppm değeri 0 ise standart kullanım oranının 2 katı klor kullanılmalıdır.
Kullanımdan önce mutlaka havuz suyu kimyasal değerleri ölçümü yapılmalıdır.
Bu ürün kullanılırken özellikle CYA yani siyanürik asit ölçümü yapılmalıdır.
1-3 ppm serbest klor düzeyini sağlamak için 100 m3 havuzda 150 gr - 300 gr aralığında kullanılmalıdır.
Miktar artması ile ppm oranı doğru orantılıdır. Yani ppm değeri 3 ün üzerinde ise klor ilavesi yapılmamalı, ppm değeri 0 ise standart kullanım oranının 2 katı klor kullanılmalıdır.
Toz Klor Nasıl Kullanılır?
Toz klor manuel olarak elle uygulanır.
Kullanımı oldukça basittir.
Toz Klor Avantajları
Toz klorun raf ömrü çok uzundur.
Ambalaj içinde uzun süre bekleyebilir ve bu sırada içindeki klor kaybolmaz.
Depolamada çok az yer tutar çünkü % 65 konsantrasyonda klor içerir.
Suda çözülme süresi hızlıdır.
Toz klor manuel olarak elle uygulanır.
Kullanımı olukça basittir.
Toz Klor Dezavantajları
Toz klor liner plastik ve şişme havuzlarda liner kaplama malzemesinde ağarma yapabilmekte, bu nedenle bu havuzlarda sıvı ya da tablet klor kullanılması tavsiye edilmektedir.
Önemli:Havuz bakımında en fazla kullanılan toz klor ve tablet klor kimyasalının içinde siyanürik asit bulunmaktadır. Siyanürik asidin siyanürle herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle insan sağlığını etkileyecek bir durum sözkonusu değildir. Siyanürik asit, diğer adıyla stabilizatör; havuzlarda kullanılan klorun UV ışınlarından daha az etkilenerek klorun daha iyi oksidasyon ve dezenfeksiyon yapmasını sağlamak ve havuz suyunda çabuk tüketilmesini engellemek amacıyla kullanılan bir dengeleme kimyasalıdır. UV ışınları, klorun kovalent bağlarını kırarak, klorun gaz haline gelip uçarak, oksidasyon ve dezenfeksiyon işlevlerini yapamadan havuzdan olması gerekenden daha kısa sürede kalmasına neden olur. Siyanürik asit, klor maddesi sudaki görevini yaptıktan sonra, uçup havaya karışmasına rağmen, suda sabit kalır ve azalmaz. Stabilizatörün ülkemizde kapalı havuzlarda kullanımı yasaktır. Açık havuzlarda stabilizatör oranı 20-50 ppm düzeyinde olmalıdır. Gereğinden fazla klor atılması halinde stabilizatör oranı yükselecektir. Stabilizatör oranının 100 ppm seviyesini geçtiği durumlarda havuza ilave edilen klor, klor kilitlenmesine sebep olur ve ilave edilen kloru stabilizatör hapsettiğinden klor oksidasyon ve dezenfeksiyon görevini yapamaz. Bu durumda yapılacak tek şey havuz suyunun bir kısmının boşaltılarak taze su ilavesi yapılmasıdır.
Bu nedenle sudaki stabilizatör oranının düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Kontrollerde stabilizatör oranı gereken seviyede değilse siyanürik asit içermeyen sıvı klor ya da kalsiyum hipoklorit ya da tuz klor jeneratörleri kullanılmadır. Tuz klor jeneratörü havuz suyunda, harici hiçbir kimyasal kullanmadan sadece sofra tuzundan elektroliz yoluyla klor (Sodyum Hipokloröz) üreten cihazlardır. Alım maliyeti ilk anda yüksek gibi görünse de, üretilen klorun organik olması nedeniyle kullanımın daha uzun olması nedeniyle kısa sürede kendini amorti eder.
Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler