Yükleniyor...
Alt Kategoriler
Markalar
Nitelikler
Fiyat Aralıkları
Listeleme

Tuz Klor Jenaratörleri

Yükleniyor...

Tuz Klor Jeneratörleri Hakkında Herşey

Tuz Klor Jeneratörü Nedir?

Tuz klor jeneratörü; Havuz suyunda, harici hiçbir kimyasal kullanmadan sadece sofra tuzundan elektroliz yoluyla klor (Sodyum Hipokloröz) üreten cihazlardır. Tuz klor jeneratörü kullanılan havuzlarda klor kullanılmadığı bilgisi yanlıştır. Tuz klor jeneratörü kullanılan havuzlarda havuzu temizlemek için kimyasal klor yerine, sofra tuzundan üretilen organik klor kullanılır. Tuz klor jeneratörleri mevcut ve yeni yapılan havuzlarda kolaylıkla kullanılabilir.

Hem sağlıklı hem de keyif verici bir mekan olması gereken havuzlar tuz klor jeneratörü kullanımıyla çok daha kaliteli ve konforlu hale gelir.

Tuz Hücresi ve Kontrol Panosundan oluşur;

Tuz Hücresi

Tuz hücresi, havuz tuzunu kullanılabilir klora dönüştüren kısımdırHücre, kontrol panosuna bağlı iridyum kaplı metal plakalardan veya rutenyum kaplı plakalardan oluşur. Su plakaların üzerinden geçerken, kontrol panosu plakaları elektriksel olarak şarj eder ve bu da elektrolizin tuzu klora dönüştürmesini sağlar.
 

Kontrol Panosu

Kontrol panosu, havuzdaki klor seviyesini kontrol etmenizi, besleme hızını ve zamanlamasını ayarlamanızı sağlar. Ayrıca tuz klorlayıcınızı bir havuz otomasyon sistemine bağlamanıza ve iPad, iPhone veya Android gibi bir uzaktan kumanda veya mobil cihazla kontrol etmenize olanak tanır.

Tuz klor jeneratörleri, havuzları temiz tutmanın daha iyi ve daha kolay bir yolu olarak yıllar içinde popülaritesini artırmıştır. Bazı insanlar havuzlarında kimyasal kullanmamayı tercih etmesi nedeniyle, bazıları da sadece temizlik işlemini kolaylaştırmak amacıyla tuz klor jeneratörü kullanmayı tercih etmektedir.

Tuz Klor Jeneratörü Nasıl Çalışır?

Tuz klor jeneratörleri, en basit şekliyle elektrik kullanarak tuzu klora dönüştürür. Tuz, klor ve sodyum olmak üzere iki elementten oluşur, dolayısıyla bilimsel adı sodyum klorürdür. Bu nedenle tuzun içinde zaten doğal olarak klor vardır. Bir tuz-klor jeneratörü, klor ve sodyum moleküllerini ayırmak için su ile birlikte basit elektroliz işlemini kullanır ve daha sonra bunları sıvı klor olarak havuza yeniden verir. Elektroliz, bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin, harici elektrotlar tarafından iletilen bir elektrik akımı kullanılarak ayrıştırılmasıdır.





Klor gazı ve su bir araya gelerek mevcut bakterileri öldürür, suda maksimum seviyede dezenfeksiyon sağlanır. Kaliteli ve güvenilir olan bu cihazın montajı da oldukça rahattır. Hayatınızı kolaylaştırır ve pek çok açıdan size avantaj sağlar. Tuzda yer alan ozonun desteğiyle etkili ve hızlı bir şekilde sudan bakteriler temizlenir ve dezenfeksiyon işlemi kusursuz şekilde yapılır.


Tuz Jeneratörünün Faydaları

 

Bakımı Çok Kolaydır;

Tuzlu su klorlama cihazını kurduktan sonra, gerçekten başka bir şey yapmanıza gerek kalmaz. Yapmanız gereken tek bakım havuz tuzu eklemek ve tuz hücresini her 5-7 yılda bir değiştirmektir .
Bunun dışında yapılması gerekenler;
  • Tuz seviyesi 2.800 – 3.200 ppm arasında olmalı
  • Kalsiyum sertlik seviyesi 2.000 ppm'nin altında olmalı
  • Tuzlu su sistemi sezonda en az bir kez temizlenmeli
  • Dalgalanmaları önlemek için şimşekli fırtınalar sırasında klorlayıcı kapatılmalı
 

Otomatik olarak klor ekler ve günlük havuz bakımını kolaylaştırır;

Tuz klor jeneratörleri sayesinde klor alımı için harcadığınız zaman ve emek ile suyunuza klor ve havuz şoku eklemek için harcadığınız zaman ve emek size kalır.Tuz klor jeneratörü kullanmanız halinde bunların hiçbirini yapmanız gerekmez, çünkü tuz klor jeneratörü bu işleri sizin için otomatik yapar.

Tuzlu su klor jeneratörleri , klor seviyenizi aktif olarak izler ve gereken tam dezenfektan miktarını otomatik olarak üretir. Bu sadece size zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda pahalı klor ürünlerine ve havuz şokuna para harcamayı tamamen bırakmanıza yardımcı olur .

Ayrıca tuz hücresi, pompa açıkken kloru tutarlı bir oranda dağıtmaktadır. Bu da, havuzunuzdaki kimyasal seviyelerde daha az dalgalanmaya neden olacak ve sağlıklı bir dengenin korunmasını kolaylaştıracaktır. Bu nedenle, klor ekleme konusunda endişelenmenize gerek kalmadan yalnızca pH, Alkalinite ve Kalsiyum Sertliğini gerektiği gibi ayarlamanız yeterlidir.

Havuz kimyasalı, denetim ve bakım konularında maliyeti düşüktür;

Tuz klor jeneratörleri ilk yatırım maliyeti yüksek gibi görünse de, her yıl yüzlerce klor ürününden tasarruf etmenizi sağlayarak bunu kolayca telafi eder. İlave olarak; Tuz klor jeneratörünün ürettiği klor kullanılan yüzme havuzlarında suyun pH seviyesi 7,2 - 7,4 aralığında ise yosun önleyici, çökertici, parlatıcı, ayak dezenfektanı, biyo film tabakası önleyici kimyasalları kullanmanıza gerek kalmaz.

Ayrıca düzenli olarak hijyen sağlandığı için denetim ve bakım gibi konularda da maliyet minimum seviyeye düşürülür.

Tuz klor hücresi kullanımında kullacağınız tuzun maliyeti yılda 100 $ civarındadır. Bu nedenle, bir yıllık geleneksel klor ürünlerinin maliyeti 400$-800$ arasında iken, aynı sonuçlar için havuz tuzu maliyeti 100$'dan daha azdır. Bunun yanısıra tuz hücresinin her 4-7 yılda bir değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun maliyeti ise 700$-900$ aralığındadır. Kısaca toz klor jeneratörü kullanımı halinde katlanacağınız maliyet kullanılacak tuz ve tuz hücresinin yenilenme masrafı olacaktır.

Tüm masraflar hesaplandığında geleneksel klorun maliyeti, jeneratörün maliyetiyle başabaş, uzun vadeli kullanımda ise daha yüksektir.

Gözleriniz, cildiniz ve saçınız için daha  yumuşak ve sağlıklı;

Tuz klor jeneratörlerinin bu kadar popüler olmasının en büyük nedenlerinden biri sağlığa olan faydalarıdır.

Geleneksel klorun cildi kuruttuğu, gözleri tahriş ettiği ve hatta bazı yüzücülerde alerjileri tetiklediği bilinmektedir. Tuz klor jeneratörlerinin yüzme havuzlarında düzenli olarak kullanılması ile  sürekli olarak dezenfeksiyon sağlanır ve sağlıklı bir yüzme ortamı sağlanmış olur. Böylece havuzlarda göz yanması olmaz. Ayrıca doğal olarak klor oluşumu gerçekleştiği için klora bağlı alerjik reaksiyonlar da söz konusu olmaz.


Öte yandan, tuz klor jeneratörleri tarafından üretilen klor, kıyaslandığında çok daha yumuşak, daha güvenli ve daha sağlıklıdır. Jeneratör tarafından üretilen klor, elektroliz yoluyla üretilmesi ve üretiminde sofra tuzu kullanılması nedeniyle daha organik bir yapıya sahip olduğundan kimyasal olarak sıvı, tablet veya toz klordan çok daha düşük sertliktedir.

Bir tuz klor jeneratörü tarafından üretilen tuzlu su, gerçek tuzlu sudan çok daha az konsantre olduğundan, havuzu kullanırken tuzun tadını denizde yüzerken aldığınız gibi almazsınız. Bunun nedeni , tuzlu su havuzlarının ortalama tuzluluğu 3.200 ppm iken, okyanustaki suyun ortalama 35.000 ppm olmasıdır .

Tuzlu suyun tek başına birçok fayda sağladığı bilinmektedir. Klor jeneratörleri tuzlu suyun daha az yoğun bir versiyonunu üretse deyine de okyanusta yüzerken elde ettiğiniz faydaların çoğunu sağlar.Tuzlu su;
  • Fazla vücut yağlarını emer.
  • Akneye neden olan bakterileri öldürür.
  • Küçük kesikleri ve sıyrıkları iyileştirir.
  • Gözenekleri açar.
  • Enflamasyonu azaltır.
  • Eklem ağrısını hafifletir.


Sistem otomatik olarak çalışır ve klora bağlı bakteri oluşumu yaşanmaz. Maliyetleri oldukça düşüren cihaz kısa sürede kendini amorti eder. Doğrudan kullanılan klorun zararlı etkilerinden sizi kurtaran tuz klor jeneratörü; kulak, burun ve boğaz gibi bölgelerde de enfeksiyon oluşumunun önüne geçer. Havuzdaki suyun pH değerini de ideal seviyede tutar ve ekonomik bir dezenfeksiyon yöntemi olarak sizlere sunulur.


 

Daha Az Klor Kokusu

Havuzlarda duyulan ve rahatsızlık veren ağır klor kokusu sanılanın aksine klorun fazla kullanılmasından değil, klorun bakteri ve amanyokla birleşmesiyle oluşan bağlı klorun artmasından kaynaklıdır. Bu nedenle, klor kokusu yoğunlaştığında havuz suyu test edilmeli ve biraz daha klor eklenmelidir.
Tuz klor jeneratörleri kullanmanın en büyük faydalarından biri bu kokuyla uğraşmak zorunda olunmamasıdır. 
Tuz klorlayıcılar daha yumuşak klor ürettiğinden ve otomatik olarak klor miktarını kontrol edip  eklediğinden, bağlı klor (kloramin) oluşumu engellenmiş, böylece oluşacak ağır klor kokusu sorunu ortadan kalkmış olur. 

Kimyasal bakımını özel bir programla yapabilme imkanı;

Tuz klor jeneratörü klor seviyesini otomatik olarak ölçer ve yönetir. Bunun yanısıra özel bir programlama da yapılabilir. Örneğin; jeneratöryalnızca geceleri çalışacak şekilde programlama yapılabilir. Çünkü geceleri klor eklemek klorun gündüz UV ışınlarından etkilenerek uçmasını engeller, bu da jeneratörün daha iyi çalışmasına ve daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.

Havuzlarda, kaplıcalarda ve jakuzilerde kullanılabilir;

Tuz klorlayıcılar, spa veya jakuzinize kolaylıkla bağlanabilir. Bu da, daha önce bahsedilen tüm faydaların yanı sıra sıcak ve köpüklü bir spa konforuna sahip olmaya devam edeceğiniz anlamına gelir.
 
Standart Havuz Tuzlu Su Havuzuna Nasıl Dönüştürülür?

Halihazırda bir havuzunuz varsa standart havuzunuzu tuz havuzuna çevirebilirsiniz. Mevcut sisteminize bir tuz hücresi ve bir kontrol ünitesi olmak üzere iki bileşen eklenecektir. Tuz hücresi, filtreniz ile su çıkışı arasındaki borulara takılır ve kontrol ünitesi tuz hücresini izlemenizi sağlar. 

Tuz Klor Jeneratörleri İçin Bakım Önerileri;

Tuzlu su klorlayıcınızın uzun ömürlü olması için, düzenli bakım yapılması gerekir.
  1. 3.200 ppm ideal olmak üzere, milyonda 2.700 parça (ppm) ile 3.400 ppm arasında tutarlı bir tuz seviyesi sağlamaya çalışın.
  2. Klorlayıcı hücreyi sezonda en az bir kez veya gerektiğinde temizleyin.
  3. Şimşekli fırtınalar sırasında, kontrol panosuna zarar verebilecek güç dalgalanmaları riskini azaltmak için klorlayıcıyı kapatın.
  4. Tuz klor jeneratörü üreticisinin talimatlarına göre havuzunuz için uygun seviyeleri korurken kalsiyum seviyelerini olabildiğince düşük tutun.
  5. Hücrede kireç oluşumunu azaltmak için yalnızca ters polariteye sahip bir tuz klorlayıcı kullanın.


Tuz Klor Jeneratörleri Kullanım Ömrü İçin Tavsiyeler;

Bakımlı bir tuzlu su klorlama sistemi, 3 ila 7 yıl arasında size hizmet etmelidir. Hücreyi veya kartı değiştirme zamanı geldiğinde, hangi parçayı değiştirmeniz gerektiğine ve kendi sisteminize bağlı olarak 500$ ile 1100$ arasında bir harcama yapabilirsiniz.
Hücrenin uygun olmayan şekilde temizlenmesi  veya çok sık temizlenmesi, kullanım ömrü dolmadan önce değiştirmenin, yani ekstra maliyetin en önde gelen nedenidir.
Devre kartı ise herhangi bir elektronik cihaz gibidir. Yıllarca kullanılabilir, ancak olumsuz bir durumda yanadabilir. Yanmayı önlemek için fırtınalar sırasında jeneratör kapatılmalıdır.

Havuza eklenecek tuz miktarı ne olmalıdır?

Tuz seviyesi 3.000–4.000 ppm aralığında olmalıdır, ancak bazı tuz jeneratörlerinin farklı aralıkları olduğundan yine de kullanılan hücrenin derecelendirmesi kontrol edilmelidir.

Yeni bir havuza ortalama olarak 100 m3 havuz için 300 ila 400 kg tuz eklenmelidir.
 
Mevcut tuzlu havuz sisteminde ise tuzluluk oranı ölçülmeli ve tuz oranı 4,000 ppm oranına çıkarılmalıdır.



Tuz Nasıl Eklenmeli?

 

1. Adım

Tuz Klor Jeneratörünüzün hangi tuz seviyesinde çalıştığını belirlemek için öncelikle Tuz Klor Üreteci Kullanım Kılavuzuna bakın. Genellikle 3000 ila 4000 ppm arasındaki hedef düzeylerde çalışırlar. 

2. Adım

Havuzunuzdaki mevcut tuz seviyesini belirlemektir. Yeni bir havuz kurduysanız, tuz seviyeniz 0 ppm olacaktır. Daha eski bir havuzunuz varsa ve standart bir klorlayıcıdan dönüştürme yapıyorsanız, havuzunuzda tipik olarak 500 ppm civarında düşük bir tuz konsantrasyonu olacaktır.

3. Adım

Havuzunuzun mevcut tuz seviyesini ölçün. 

4. Adım

Yeni bir havuz için, ortalama 100 m3 havuz için 300 ila 400 kg . tuz ekleyin.

5. Adım

Havuzunuza tuz eklemeden önce Kontrol Ünitesinden Tuz Klor Jeneratörünü KAPALI konuma getirdiğinizden emin olunuz. Tuz tamamen eriyene kadar jeneratör çalıştırılmamalıdır. Suyu dolaştırmak ve tuzun çözülmesine ve eşit derecede dağılmasına yardımcı olmak için POMPA'yı 24 saat AÇIK bırakın.

6. Adım

Tuz eklediğinizde, doğrudan skimmer'a DÖKMEYİN. En iyi sonucu elde etmek için gerekli tuzu havuzun sığ ucuna boşaltın ve çözülmesini ve ana gider boyunca dolaşmasını sağlayın. Tuzun tamamen çözülmesi yaklaşık 24 saat sürebilir. Daha ince tuz dereceleri daha hızlı çözülür.

7. Adım

Tuz çözüldükten sonra tuz klorlayıcıyı açın. Tuz seviyesinin 3500 ppm civarında olup olmadığını kontrol edin. Havuzunuz bu seviyede tutulmalıdır. Düşük tuz seviyesi (3000 ppm'nin altında), tuz üreticisinin verimini düşürür ve bu da düşük klor üretimine neden olur. Yüksek bir tuz seviyesi (4500 ppm'nin üzerinde) hücrenin ömrünü hızla azaltabilir.

8. Adım

Son olarak: İlk etapta ihtiyacınız olandan bir miktaz az tuz eklemenizi, bu tuz çözündükten sonra tekrar ölçüm yapmanızı ve sonuca göre kalan tuzu havuza ilave etmenizi tavsiye ederiz. Çünkü gerekli tuz seviyesiniz altındaysanız, tuz ilave etmek kolay, ancak üstündeyseniz tuz seviyesini düşürmek daha zordur.



 
Sonuç olarak;

Tuz tadı çok hafif ve aslında keyiflidir. Kötü olması için yaklaşık 5.000 ppm olması gerekir ve bir havuzdaki tuz seviyesi aralığı genellikle 3.000-4.000 ppm'dir.

Bu havuzlar için, "tuzlu su" okyanusun tuzluluk seviyesinin yaklaşık 1 / 10'u kadardır - daha çok bir gözyaşı damlası veya kontakt lens solüsyonu gibidir.


Yapılan araştırmalar, tuzlu su havuzlarının bu kadar tercih edilmesinin en önemli nedenlerinden birinin suyu cildimize ve gözümüze verdiği rahatlık hissettirmesi olduğunu gösteriyor.

Tuzlu havuz sistemlerini kullanan kişiler suyun ne kadar iyi hissettiğini, gözlerini nasıl yakmadığını veya ciltlerinde kaşıntıya neden olmadığını ve hatta tuzlu su havuzunda yüzdükten sonra saçlarını taramanın ne kadar kolay olduğunu söylüyorlar. 
Dünya genelinde sudaki hijyenin sağlanması konusunda ilk tercih olan bu cihaz, insan sağlığına zarar veren kimyasallardan sizi kurtararak en doğal yöntemlerle istenen hijyenin sağlanmasına yardımcı oluyor. Siz de bu eşsiz jeneratöre sahip olabilir ve ekolojik klor oluşumuyla kaliteli ve sağlıklı bir havuz sisteminin oluşumuna destek olabilirsiniz.

Tuz jeneratörlerini incelemek için Tuz Klor Jeneratörleri linkini tıklayabilirsiniz.

Havuz keyfiniz sağlıklı olsun!


Havuz inşaatı
Havuz bakımı
Havuz kimyasalları
Havuz ekipmanları
Havuz tasarımı
Havuz projelendirme
Havuz yapımı
Havuz yapım maliyeti
Havuz özellikleri
Havuz çeşitleri
Havuz modelleri
Havuz için malzeme seçimi
Havuz için teknik bilgi
Havuz için öneriler
Havuz için ölçümler
Havuz bakım hizmetleri
Havuz yapımında son trendler
Havuz inşaatında kullanılan teknolojiler
Havuz için güvenliği
Havuz için çevre dostu yöntemler
 
Yükleniyor...